Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Monet seikat ennustavat lapsen lihomista

Monet seikat ennustavat lapsen lihomista

Brittitutkijoiden mukaan on olemassa lukuisia riskitekijöitä, joiden perusteella lapsen lihavuusriskiä voi arvioida jo ennen ensimmäistä syntymäpäivää. Laajan tutkimuskatsauksen perusteella lihavuutta ennustavia seikkoja ovat ainakin äidin ylipainoisuus, altistuminen äidin tupakoinnille raskauden aikana sekä nopea painonnousu ensimmäisen elinvuoden aikana. Myös korkea syntymäpaino voi kertoa lihomisalttiudesta, tutkijat kirjoittavat.

Edellä mainittujen seikkojen lisäksi myös vähäinen imettäminen sekä kiinteiden ruokien aikainen aloittaminen saattavat suurentaa lapsen lihavuusriskiä, mutta tältä osin tulokset ovat epävarmempia.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että monet havaituista riskitekijöistä vaikuttavat osana laajempaa kokonaisuutta, joten tutkimuksissa niiden vaikutuksia voi olla vaikea erottaa toisistaan. Esimerkiksi vanhempien lihavuuteen liittyvä riski selittyy todennäköisesti perimällä sekä perheen elintapoihin liittyvillä seikoilla. Sama todennäköisesti koskee myös lapsen nopeaa painonnousua, joten on mahdollista, ettei näihin yhteyksiin voi puuttua vain lapsen ruokavaliota viilaamalla. Tupakka-altistus sen sijaan on ehkäistävissä kokonaan.

Archives of Disease in Childhood -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 30 tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat yhteensä yli 200 000 osallistujan tiedoista. Lihavuutta ja ylipainoa arvioitaessa lapset olivat pääosin alle kymmenvuotiaita.

Lapsen lihavuus on haitallista monestakin syystä, muun muassa koska lapsena alkanut lihavuus usein jatkuu aikuisikään ja siten altistaa muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille sekä diabetekselle. Jos lasten lihavuus yleistyy nykyistä vauhtia, saattaa se pahimmillaan pysäyttää viime vuosikymmeninä tapahtuneen eliniän kasvun länsimaissa.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Disease in Childhood 2012;DOI:10.1136/archdischild-2012-302263)
http://adc.bmj.com/content/early/2012/09/26/archdischild-2012-302263.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje