Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Koulutus ei estä muistin heikentymistä - mutta viivyttää dementiaa

Koulutus ei estä muistin heikentymistä - mutta viivyttää dementiaa

Korkeasti koulutetut saattavat säästyä muistisairauksilta muita todennäköisemmin, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan koulujen käyminen ei kuitenkaan hidasta muistin heikkenemistä. Havainto viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että kouluja käymällä ei välttämättä voi estää dementiaa, mutta niin voi kasvattaa aivojen kognitiivista kapasiteettia riittävän suureksi, jotta dementian kehittymiseen menee pitempi aika. Osa saattaa tämän ansiosta kuolla ennen kuin muisti ehtii huonontua dementian tasolle.

Tutkijat tekivät havaintonsa seuraamalla runsasta 9 000 iäkästä yhdysvaltalaista viidentoista vuoden ajan. Osallistujien muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin vähintään kahdesti.

Korkeasti koulutetut pärjäsivät testeissä huomattavasti muita paremmin tutkimuksen alussa, mutta seurannan aikana heidän testituloksensa heikkenivät samaa tahtia kuin vähemmän koulutettujen.

Koulutuksen lisäksi dementiaa voivat lykätä vilkas sosiaalinen elämä, harrastukset sekä aivoja haastava työ, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Tulokset julkaistiin tieteellisessä Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä.

Arviolta 35 000 suomalaista kärsii lievästä ja 85 000 vähintään keskivaikeasta dementiasta. Uusia dementiatapauksia ilmaantuu vuosittain noin 13 000.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2012;DOI: 10.1111/j.1532-5415.2012.04164.x)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1532-5415.2012.04164.x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje