Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lisää näyttöä tupakkalakien hyödyistä

Lisää näyttöä tupakkalakien hyödyistä

Sydänoireet ovat vähentyneet monissa maissa tupakkalakien tiukentamisen jälkeen. Tästä tuorein esimerkki löytyy Yhdysvalloista Minnesotasta, missä ravintoloiden ja työpaikkojen tupakkakieltoa seurasi sydänkohtausten ja sydänoireista johtuvien kuolemien vähentyminen.

Tutkimus rajautui Olmstedin piirikuntaan, jossa vuonna 2002 kiellettiin tupakointi ruokaravintoloissa ja vuonna 2007 myös baareissa ja muissa työpaikoissa. Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Tutkijat tutkivat lakien vaikutuksia selvittämällä sydänkohtausten määrän ennen ensimmäistä lakia sekä toisen lain voimaantulon jälkeen. Vertailu osoitti, että jälkimmäistä lakia seuraavien 18 kuukauden aikana sydänkohtauksia sattui noin kolmanneksen vähemmän kuin lakeja edeltävien 18 kuukauden aikana. Käytännössä tämä tarkoitti noin 50 sydänkohtausta ja 17 sydänperäistä äkkikuolemaa vähemmän sataatuhatta asukasta kohden.

Havainnon tehneet tutkijat uskovat kehityksen johtuvan tupakkalakien tiukentamisesta ja passiivisen tupakoinnin vähentymisestä. Tutkimuksen luonteesta johtuen on silti mahdollista, että tupakkalakien lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa kehitykseen. Monet sydänriskitekijät, kuten kolesteroliongelmat ja lihavuus eivät yhteyttä selittäneet, mutta seurannan aikana tupakointi yleensäkin väheni Olmstedissä, mikä myös on voinut parantaa tilannetta.

Suomessa työpaikat ovat olleet savuttomia vuodesta 1995 ja ravintolat asteittain vuodesta 2007.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Internal Medicine 2012;DOI:1001/2013.jamainternmed.46)
http://archinte.jamanetwork.com/journal.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje