Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuusleikkaus voi lisätä päihteiden käyttöä

Lihavuusleikkaus voi lisätä päihteiden käyttöä

Lihavuusleikkaus on tehokas keino laihtua, mutta leikkausta voi myös seurata yllättävä haittavaikutus. Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan osa potilaista alkaa lihavuusleikkauksen jälkeen käyttää päihteitä, alkoholia ja huumeita sekä tupakoida enemmän.

Huumeet, alkoholi ja ruoka laukaisevat samantyyppisiä reaktioita aivoissa, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Onkin mahdollista, että ahmimishäiriöiset leikkauspotilaat kompensoivat ruoan tuottamaa mielihyvää päihteillä, tutkijat kirjoittavat.

Yhdysvaltalaiset tekivät havaintonsa tarkastelemalla 155 lihavuusleikkauksessa käyneen potilaan kyselyvastauksia. Potilailta tiedusteltiin syömiskäyttäytymisestä sekä päihteiden käytöstä ennen leikkausta sekä 1, 3, 6, 12 ja 24 kuukautta leikkauksen jälkeen.

Vastauksista ilmeni, että pian leikkauksen jälkeen potilaat hetkellisesti vähensivät päihteiden käyttöä, mutta kahden vuoden kuluttua alkoholin ja huumeiden käyttö oli yleistynyt huomattavasti. Myös tupakointi lisääntyi leikkauksen jälkeen verrattuna leikkausta edeltävään aikaan.

Alkoholin käyttö lisääntyi erityisesti mahan ohitusleikkauksella (Roux-en-Y) hoidetuilla.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat, että lääkärit selvittävät potilaidensa päihdetaustan ja mahdollisen alttiuden päideongelmille ennen kuin ohjaavat heidät lihavuusleikkaukseen. Tulokset julkaistiin Archives of Surgery -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Surgery 2012;doi:10.1001/2013.jamasurg.265)
http://archsurg.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1379763#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje