Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla B-vitamiinit ja foolihappo eivät ehkäise suolistosyöpiä

B-vitamiinit ja foolihappo eivät ehkäise suolistosyöpiä

Foolihapon sekä B6- ja B12-vitamiinien on uskottu ehkäisevän suolistosyöpien kehittymistä, mutta tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella uskolle ei ole perusteita. Tutkimuksessa foolihappo ja B-vitamiinit eivät vähentäneet hyvälaatuisten kasvainten kehittymistä paksu- tai peräsuolessa, vaikka valmisteita syötiin seitsemän vuoden ajan. Hyvälaatuiset suolistokasvaimet kehittyvät usein pahalaatuisiksi syöpäkasvaimiksi.

Yli 1 400 naisen aineisto osoitti, että yhdeksänvuotisen seurannan aikana hyvälaatuisia kasvaimia kehittyi noin neljännekselle osallistujista riippumatta siitä oliko heidät satunnaistettu syömään foolihappoa sekä B6- ja B12-vitamiineja vai lumevalmisteita. Tulokset eivät muuttuneet senkään jälkeen, kun analyysissa huomioitiin alkoholin käyttö, aiemmat kasvaimet ja monet muut tuloksiin mahdollisesti vaikuttavat tekijät. Väliä ei ollut myöskään sillä, millä tasolla foolihapon ja B-vitamiinien saanti olivat tutkimuksen alussa.

Samaan tulokseen on päädytty muissakin tutkimuksissa, mutta ei kaikissa. Nyt julkaistussa tutkimuksessa käytetyt annokset olivat kuitenkin selvästi suurempia kuin aiemmissa, joten on epätodennäköistä, että foolihappo-, B6- tai B12-lisillä olisi sijaa suolistosyöpien ehkäisyssä. Ne eivät tosin myöskään lisää suolistosyöpien riskiä, vaikka niinkin on epäilty, tulokset osoittavat.

Joka vuosi runsaat tuhat suomalaista menehtyy paksusuolen ja peräsuolen syöpiin. Uusia tapauksia todetaan vuosittain hieman alle kolmetuhatta.

Tutkimus julkaistiin Journal of the National Cancer Institute -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the National Cancer Institute 2012;104:1562–1575)
http://jnci.oxfordjournals.org/content/104/20/1562.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje