Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Reumatekijä ennustaa myös terveiden nivelreumariskiä

Reumatekijä ennustaa myös terveiden nivelreumariskiä

Tanskalaistutkimuksen mukaan verinäytteestä mitattava reumatekijä voi kertoa myös ketkä terveet ovat suurentuneessa vaarassa sairastua nivelreumaan. Yleensä reumatekijä mitataan vain nivelvaivoja potevilta, joilla epäillään nivelreumaa.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat 9 700 terveen 20–100-vuotiaan tanskalaisen testituloksiin. Keskimäärin 28-vuotisen seurannan aikana heistä 180 sai nivelreumadiagnoosin.

Tulosten perusteella nivelreuman kehittyminen oli sitä todennäköisempää mitä suurempi reumatekijän pitoisuus henkilöllä oli. Huomattavimmassa sairastumisriskissä olivat 50–69-vuotiaat naiset, joiden reumatekijän pitoisuus oli yli 100 IU/ml. Heistä jopa kolmannes sairastui nivelreumaan seuraavan kymmenen vuoden aikana. Kuitenkin myös muissa ikäryhmissä reumatekijä ennusti sairastumista, vaikkei yhtä voimakkaasti.

Tanskalaisten havainnot ovat mielenkiintoisia, mutta niiden soveltaminen käytäntöön on vaikeaa, sillä reumatekijä mitataan vain harvoin, jos potilaalla ei ole nivelvaivoja. Reumatekijän mittaaminen oireettomilta puolestaan toisi mukanaan huomattavat kustannukset etenkin, jos positiivisen tuloksen saaneet ohjattaisiin erikoislääkärille. Tällöinkin nivelreuman varhainen toteaminen voisi edellyttää pitkään jatkuvia seurantakäyntejä ja testejä.

Nivelreuma on pitkäaikainen nivelten sairaus, jonka aiheuttajaa ei tunneta. Sairaus on naisilla 2–3 kertaa yleisempi kuin miehillä. Nivelreumaa sairastaa lähes yksi sadasta yli 16-vuotiaasta suomalaisesta.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:DOI:10.1136/bmj.e5344)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e5244

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje