Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Vaikea psoriaasi saattaa altistaa diabetekselle

Vaikea psoriaasi saattaa altistaa diabetekselle

Vaikeaoireista psoriaasi-ihosairautta potevat näyttävät sairastuvan aikuistyypin diabetekseen herkemmin kuin on tavallista. Yhteyden voi selittää krooninen tulehdus, joka psoriaasiin ja diabetekseen liittyy.

Tiedot perustuvat Kalifornian yliopiston tutkimukseen, jossa analysoitiin uudelleen 27 psoriaasitutkimuksen aineistot. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut yli 300 000 psoriaasipotilasta, joita verrattiin lähes neljään miljoonaan terveeseen samanikäiseen.

Analyysi osoitti psoriaasia potevien sairastuvan aikuistyypin diabetekseen kolmanneksen todennäköisemmin kuin terveiden samanikäisten. Tämä havaittiin tutkimuksissa, joissa psoriaasipotilaita seurattiin 10–22 vuoden ajan. Myös tutkimukset, joissa selvitettiin kuinka moni psoriaasipotilas jo sairasti diabetesta, viittasivat sairauksien liittyvän toisiinsa.

Psoriaasi on aiemmin yhdistetty myös suurempaan riskiin sairastua moniin sydän- ja verisuonitauteihin. Tulokset julkaistiin ihotauteihin erikoistuneessa Archives of Dermatology -tiedelehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Dermatology 2012;doi:10.1001/2013.jamadermatol.406)
http://archderm.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1377950#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje