Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yhdysvaltalaisten kolesterolitasot parantuneet viime vuosikymmeninä

Yhdysvaltalaisten kolesterolitasot parantuneet viime vuosikymmeninä

Yhdysvaltalaisen aikuisväestön kolesterolitasot ovat kulkeneet parempaan suuntaan lähivuosikymmenet, tuore tutkimus osoittaa. Sama kehitys on havaittu myös monissa muissa länsimaissa.

JAMA-lehden julkaisemat tulokset viittaavat siihen, että vuosina 1988–2010 tapahtunut suotuisa kehitys ulottuu kaikille keskeisille kolesterolin alueille. Tuona aikana pienenivät haitallisen LDL-kolesterolin, kokonaiskolesterolin ja triglyseridirasvahappojen pitoisuudet sekä ei-HDL-kolesterolin pitoisuudet, mitkä ovat keskeisimmät sydän- ja verisuonihaittoja ennustavat kolesteroliarvot. Hyödyllisen HDL-kolesterolin pitoisuus puolestaan hieman suureni kyseisenä ajanjaksona.

Tutkimusjakson aikana entistä useammat yhdysvaltalaiset alkoivat käyttää kolesterolilääkkeitä, mutta tutkijoiden mukaan tämä yksin ei selitä kehitystä, koska kolesteroliarvot paranivat myös henkilöillä, jotka eivät lääkkeitä käyttäneet. Myöskään ylipaino, liikunta tai tyydyttyneet kovat rasvat eivät selitä ilmiötä, sillä niissä ei ole tapahtunut mainittavia muutoksia viimeisimpien vuosikymmenten aikana.

Selitys saattaa sen sijaan löytyä haitallisten transrasvahappojen vähentyneestä kulutuksesta ja elintapojen yleisestä parantumisesta. Triglyseridirasvahappojen ja HDL-kolesterolin kohdalla myös tupakoinnin ja hiilihydraattien käytön vähentyminen ovat voineet vaikuttaa, mutta tältä osin tutkimustulokset ovat vielä vähäisiä.

Tulokset perustuvat kolmen vuosina 1988–1994,1999–2002 ja 2007–2010 tehdyn väestötutkimuksen aineistoihin. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut lähes 38 000 aikuista yhdysvaltalaista.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;308:1545–1554)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1383233#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje