Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Keski-iän elintavat avain onnistuneeseen vanhuuteen

Keski-iän elintavat avain onnistuneeseen vanhuuteen

Tuoreen tutkimuksen mukaan terve ja hyvä vanhuus ei ole kiinni yksittäisistä elintavoista. Olennaisempaa on terve kokonaisuus, joka auttaa välttymään kroonisilta sairauksilta.

Professori Mika Kivimäen johdolla tehty tutkimus osoittaa terveen vanhuusiän todennäköisemmin onnistuvan, jos pysyy savuttomana, käyttää alkoholia kohtuullisesti, syö runsaasti vihanneksia ja hedelmiä sekä harrastaa säännöllisesti liikuntaa. Jokainen näistä tekijöistä on aiemminkin tiedetty terveellisiksi, mutta tulosten perusteella yhdessä niiden vaikutus on merkittävämpi kuin yksittäin.

Tutkimuksessa hyödynnettiin 5 100:n tutkimuksen alussa 42–63-vuotiaan brittimiehen ja -naisen terveystietoja, jotka kerättiin keskimäärin kuusitoistavuotisen seurannan aikana. Vanhenemista pidettiin onnistuneena, jos osallistuja oli seurannan päättyessä pysynyt hyvässä fyysisessä kunnossa, välttynyt hengityselinten sekä sydämen ja verisuoniston sairauksilta ja suoriutui ikään nähden hyvin muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä.

Nämä kriteerit täyttävät olivat huomattavasti useammin savuttomia, harrastivat liikuntaa, söivät terveellisesti ja pysyivät kohtuudessa alkoholin käytössä. Verrattuna osallistujiin, jotka eivät noudattaneet yhtäkään neljästä terveellisestä elintavasta, terveellisesti elävät vanhenivat onnistuneesti noin kolme kertaa todennäköisemmin.

Tutkimukseen osallistuneista runsaasta viidestätuhannesta miehestä ja naisesta hieman alle tuhat täytti terveen vanhenemisen kriteerit. Elintapojen lisäksi heidät erotti muista osallistujista hieman alhaisempi ikä ja korkeampi koulutustaso. Heistä jonkin verran useammat olivat myös vakituisessa parisuhteessa, minkä tiedetään edistävän etenkin miesten terveyttä. Onkin todennäköistä, että nyt tutkittujen elintapojen lisäksi myös muut terveyttä edistävät elintavat ja tekijät vaikuttivat tuloksiin.

Tulokset julkaistiin Kanadan lääkäriliiton CMAJ-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(CMAJ 2012;DOI:10.1503/cmaj.121080)
http://www.cmaj.ca/lookup/doi/10.1503/cmaj.121080

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje