Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Autossa tupakoiva altistaa kaikki matkustajat

Autossa tupakoiva altistaa kaikki matkustajat

Autossa tupakointi nostaa hengitysilman pienhiukkaspitoisuuden tasolle, joka ylittää kaikki terveyssuositukset. Tuoreen tutkimuksen mukaan pitoisuus myös pysyy suurena tuulettamisesta huolimatta.

Tieteellisessä Tobacco Control -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat mittauksiin, jotka tehtiin kahdeksankymmenen automatkan aikana. Kolmenkymmenen matkan aikana autoa ohjannut kuski tupakoi, muut matkat olivat savuttomia. Kaikki testit tehtiin samoilla seuduilla, jotta ympäristön pienhiukkaspitoisuudet eivät sekoittaisi tuloksia.

Savuttomien matkojen aikana auton sisäilman pienhiukkaspitoisuus oli keskimäärin 7 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa, mutta tupakoivan kuskin ajaessa pitoisuus kohosi yli kymmenkertaiseksi, keskimäärin 85 mikrogrammaan kuutiossa ilmaa. WHO:n suositukset pitävät turvallisena rajana 25 mikrogrammaa. Sen ylittyessä monet terveyshaitat alkavat yleistyä.

Tupakoivat kuskit avasivat välillä ikkunan ja laittoivat ilmastoinnin päälle, jolloin pienhiukkaspitoisuus pieneni, mutta tällöinkin pitoisuus ylitti turvallisena pidetyn rajan jossain vaiheessa matkaa.

Tutkijat pitävät tuloksiaan luotettavana osoituksena autossa tupakoimisen haitoista kaikille matkustajille, etenkin lapsille, jotka ovat herkkiä passiivisen tupakoinnin haittavaikutuksille. Mittaukset tehtiin takapenkillä korkeudella, jolla lasten kasvot yleensä ovat.

Uutispalvelu Duodecim
(Tobacco Control 2012;21:578–583)
http://tobaccocontrol.bmj.com/content/21/6/578.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje