Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuusleikkaus pudottaa sydänriskit nopeasti

Lihavuusleikkaus pudottaa sydänriskit nopeasti

Lihavuusleikkaus pienentää sydän- ja verisuonitautien sekä aivohalvausten riskiä huomattavasti ja huomattavan nopeasti, tuore katsaustutkimus osoittaa. Vaikutus on paljon suurempi ja nopeampi kuin esimerkiksi lääkehoitojen.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset perustuvat lähes 20 000 lihavuusleikkauspotilaan tietoihin yli 70 tutkimuksesta, ja ne osoittavat monien sydänriskitekijöiden lieventyvän tai jopa parantuvan kokonaan leikkauksen jälkeen. Verenpainetauti parani tai helpotti huomattavasti 60 prosentilla, diabetes 70 prosentilla ja kolesteroliongelmat 65 prosentilla potilaista.

Pienempi, runsaat 700 potilasta kattava analyysi osoitti lihavuusleikkauksen lisäksi parantavan sydämen toimintaa. Leikkauksen jälkeen potilaiden sydämen vasemman kammion massa pieneni, mikä viittaa sydänriskien konkreettiseen pienentymiseen. Todennäköisesti tästä johtuen myös sydämen kyky pumpata verta parani.

Tutkimuksiin osallistuneet olivat keskimäärin 42-vuotiaita ja tutkimuksen alussa heistä runsaat 40 prosenttia poti verenpainetautia, 20 prosenttia diabetesta ja 40 prosentilla oli kolesteroliongelmia. Lihavuusleikkauksen ansiosta osallistujat menettivät noin puolet liikakiloistaan.

Yhdysvaltalaisten tutkimus on merkittävä monestakin syystä. Ensinnäkin se on suurempi kuin yksikään lihavuusleikkauksista tehty katsaustutkimus, ja siten sen tulokset ovat luotettavia. Havainnot viittaavat myös siihen, että vaikka lihavuusleikkauksiin liittyy aina riskinsä, monille erittäin lihaville lihavuusleikkaus voi olla hengen pelastava hoito.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Kuitenkin vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan jo, kun painoindeksi ylittää 35:n. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 100 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 113 kiloa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Heart-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2012;DOI;10.1136/heartjnl-2012-301778)
http://heart.bmj.com/content/early/2012/09/24/heartjnl-2012-301778.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje