Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Virtsatietulehduksesta harvoin pysyvä haitta lapselle

Virtsatietulehduksesta harvoin pysyvä haitta lapselle

Virtsatietulehdus voi joskus johtaa munuaisongelmiin, mutta lapsilla tämä on hyvin harvinaista. Suomalaistutkijoiden havainto viittaa siihen, ettei virtsatietulehduksista yleensä koidu pitkäaikaisia haittoja lapsille.

Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -lehdessä julkaistujen tulosten perusteella munuaisvaivoja kehittyy myöhemmin noin 15 prosentille lapsista ja munuaisten kasvu hidastuu vain 3 prosentilla. Tässä tutkimuksessa lähes kaikki munuaisongelmat kehittyivät lapsille, joilla oli havaittu selvää virtsan takaisinvirtaamista munuaisiin. Huolimatta muutoksista näidenkin lapsipotilaiden munuaiset toimivat testien perusteella normaalisti eikä heidän verenpaineensa ollut kohonnut.

Tulokset perustuvat 193 virtsatietulehduksen sairastaneen lapsen seurantaan. Tutkijat korostavat, että tutkimuksen luonteesta johtuen he eivät voi sanoa vaikuttaako lapsen saama hoito munuaisvaivojen todennäköisyyteen. Tässä tutkimuksessa puolet lapsista hoidettiin antibiooteilla ja viidennes leikattiin.

Alle vuoden ikäisenä noin seitsemän lasta tuhannesta sairastuu virtsatietulehdukseen. Tässä iässä tulehdukset ovat yhtä yleisiä tytöillä ja pojilla, mutta myöhemmällä iällä tulehduksia saavat lähinnä tytöt. Virtsatietulehdus aiheuttaa yleensä kuumetta, oksentelua, kärttyisyyttä ja ruokahaluttomuutta. Vanhemmilla lapsilla myös virtsaamisvaikeudet, kirvely ja vatsakivut viittaavat virtsatietulehdukseen.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine 2012;doi:10.1001/archpediatrics.2012.1383)
http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1378179#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje