Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Yleisistä terveystarkastuksista vain vähän apua

Yleisistä terveystarkastuksista vain vähän apua

Yleiset terveystarkastukset eivät todennäköisesti auta potilaita elämään pitempää elämää, vaikka niin on ajateltu. Tuoreiden tulosten perusteella rutiinitarkastukset eivät vähennä syövästä tai sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia tai muutakaan kuolleisuutta.

Arvostetun Cochrane-tutkijaverkoston tutkimuskatsaus perustuu 14 tutkimuksen ja yhteensä yli 180 000 potilaan aineistoon.

Tutkimuksiin osallistuneista puolet oli kutsuttu rutiiniterveystarkastuksiin ja puolet toimi verrokkeina. Terveystarkastuksissa havaittiin jonkin verran enemmän muun muassa verenpaine- ja kolesteroliongelmia, mutta pitemmässä seurannassa tarkastukset eivät johtaneet kuolleisuuden vähentymiseen seuranta-aikojen puitteissa.

Tulokset viittaavat siihen, etteivät yleiset, ilman erityistä syytä tehdyt terveystarkastukset todennäköisesti kannata ainakaan, jos mittarina käytetään kuolleisuutta. Tutkijat pitävät mahdollisena, että tarkastuksia oikeasti tarvitsevat eivät kutsuihin vastaa, jolloin vastaanotolle saapuu vain terveydestään kiinnostuneita muutenkin terveitä henkilöitä. Useimmiten sairaudet myös havaitaan, kun potilaat itse hakeutuvat lääkäriin oireidensa takia, jolloin rutiinitarkastukset eivät tuo lisähyötyä.

Uutispalvelu Duodecim
Cochrane Database of Systematic Reviews 2012;DOI:10.1002/14651858.CD009009.pub2
http://doi.wiley.com/10.1002/14651858.CD009009.pub2

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje