Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Monivitamiinit saattavat hieman vähentää syöpäriskiä

Monivitamiinit saattavat hieman vähentää syöpäriskiä

Monivitamiinivalmisteita vuosikausia käyttävät miehet saattavat säästyä syövältä hieman muita todennäköisemmin. Yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella vaikutus on tosin vähäinen.

Jos yhdysvaltalaisten tulokset pitävät paikkansa, monivitamiinivalmisteet saattavat estää vuoden aikana tuhannelta mieheltä yhden syövän, jos he syövät valmisteita päivittäin. Tämä havaittiin verrattuna lumevalmisteita päivittäin syöviin samanikäisiin.

Aiemmat monivitamiinitutkimukset ovat päätyneet ristiriitaisiin tuloksiin eivätkä nytkään saadut tulokset aukottomasti osoita, että juuri monivitamiinivalmisteet vastasivat syöpien vähentymisestä. Tämän takia havainnot pitää vahvistaa uusissa tutkimuksissa ennen kuin monivitamiinivalmisteita voi suositella syövän ehkäisyyn. Varovaisuuteen on syytä, koska monivitamiinien käyttö on joissain tutkimuksissa yhdistetty myös terveyshaittoihin.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä. Siihen osallistui 15 000 tutkimuksen alussa keskimäärin 50-vuotiasta mieslääkäriä. Yksitoistavuotisen seurannan aikana miehillä todettiin yhteensä 2 700 syöpää, joista noin puolet oli eturauhassyöpiä. Monivitamiinivalmisteet eivät liittyneet eturauhassyöpien vähentymiseen.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;DOI:10.1001/jama.2012.14641)
http://jama.jamanetwork.com/journal.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje