Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Äidin masennus saattaa haitata lapsen kielellistä kehitystä

Äidin masennus saattaa haitata lapsen kielellistä kehitystä

Äidin masennus voi mahdollisesti haitata vauvan kielellistä kehitystä vaiheessa, jossa vauvat virittäytyvät kuulemaansa puheeseen. Äidin masennuksen lääkitseminen kuitenkin korjaa tilanteen, yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset osoittavat.

Tutkijat painottavat, ettei vielä ole selvää onko kyseisen kehitysvaiheen hidastumisella tai nopeutumisella pysyvä vaikutus lapsen myöhempään kielelliseen kehitykseen, vai jääkö vaikutus vain tilapäiseksi.

Selvittääkseen äidin masennuksen vaikutuksia tutkijat seurasivat kolmea äitiryhmää, joista yhdessä äitien masennusta hoidettiin SSRI- eli serotoniinin takaisinoton estäjä -lääkkeillä, toisessa äitien masennusta ei hoidettu ja kolmas koostui terveistä verrokkiäideistä. Tulokset osoittivat kielellisen kehityksen hitaimmaksi ryhmässä, jossa äitien masennusta ei hoidettu.

Vauvojen kielellistä kehitystä selvitettiin mittaamalla sydämen sykkeen muutoksia äidinkielellä ja lapselle tuntemattomalla kielellä lausuttuihin sanoihin lasten ollessa kuuden ja kymmenen kuukauden ikäisiä. Testi toistettiin myös niin, että vauvoille näytettiin videoita ihmisistä, jotka lausuivat kyseisiä sanoja. Tällöin mitattiin lasten silmien liikkeitä.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että vauvat virittäytyvät ympäristössään käytettävään kieleen jo muutaman kuukauden ikäisinä, minkä jälkeen ne eivät reagoi muihin kieliin yhtä voimakkaasti. Tämä kehitysvaihe kestää tavallista pitempään muun muassa kaksikielisissä perheissä.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Proceedings of the National Academy of Sciences 2012)
http://www.pnas.org/

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje