Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liikunta lisää hemofilia-lasten verenvuotoja – riski kuitenkin pieni

Liikunta lisää hemofilia-lasten verenvuotoja – riski kuitenkin pieni

Hemofilia-verenvuototautia sairastavat lapset voivat harrastaa liikuntaa suhteellisen riskittömästi, sillä vaikka verenvuotoja sattuukin tavallista enemmän liikunnan jälkeen, vaikutus on käytännössä vähäinen. Tiedot ilmenevät JAMA-lehdessä julkaistusta australialaistutkimuksesta.

Hemofiliaa sairastavat kärsivät verenvuodoista niveliin sekä pehmytkudoksiin, koska heillä on liian vähän veren hyytymistekijöitä. Tämän takia heidän haavansa myös vuotavat tavallista pitempään.

Selvittääkseen liikuntaharrastusten vaikutuksia hemofiliaa potevien verenvuotoihin tutkijat värväsivät runsaat sata 4–18-vuotiasta hemofiliaa sairastavaa poikaa. Poikia ja heidän vanhempiaan pyydettiin kirjaamaan vuoden ajan liikuntaharrastukset jokaista verenvuotoa edeltävältä kahdeksalta tunnilta.

Kun liikuntaharrastuksia seuraavia verenvuotoja verrattiin muina aikoina sattuneisiin vuotoihin, verenvuodot havaittiin jonkin verran yleisemmiksi esimerkiksi koripallopelien tai painiharjoitusten jälkeen. Käytännössä vaikutus ei kuitenkaan ollut kovin suuri. Tutkijat laskivat, että lapsella, joka saa verenvuotoja keskimäärin viisi kertaa vuodessa, vain yksi vuoto viidestä johtuu liikuntaharrastuksista. Arvio perustuu olettamukseen, että lapsi harrasti esimerkiksi koripalloa kahdesti viikossa ja muuta rajuhkoa harrastusta kerran viikossa.

Tulokset ovat tervetulleita, sillä hemofilia rajoittaa lapsen elämää monella tavoin. Liikuntaharrastukset voivatkin vähentää sairaudesta johtuvaa eristyneisyyden tunnetta, tutkijat uskovat. Verenvuodon vaara on silti huomioitava aina urheillessakin.

Hemofilia on perinnöllinen verenvuototauti, jota sairastaa noin 300 suomalaista. Uusia hemofiliatapauksia todetaan noin viisi vuosittain. Tautia hoidetaan antamalla puuttuvaa hyytymistekijää suonensisäisesti.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;308:1452–1459)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1377921#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje