Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabeteksen seulominen ei vähentäisi kuolemia

Diabeteksen seulominen ei vähentäisi kuolemia

Aikuistyypin diabeteksen seulominen ei todennäköisesti vähentäisi kuolleisuutta väestötasolla, vaikka osa diabeteksista todettaisiinkin nykyistä varhemmin. Diabeteksen seulomista on pohdittu, koska monet sairastavat aikuistyypin diabetesta tietämättään.

Tiedot ilmenevät brittitutkimuksesta, joka on ensimmäinen, jossa aikuistyypin diabeteksen seulontaa on ylipäätään tutkittu. Tutkimukseen osallistui yli 20 000 potilasta 32 eri hoitopaikasta. Potilaat olivat 40–69-vuotiaita, ja he olivat suurentuneessa vaarassa sairastua diabetekseen, vaikka varsinaista diagnoosia ei vielä ollut tehty.

Osallistujat satunnaistettiin kolmeen ryhmään, joista kahdessa diabetesta seulottiin kattavilla testeillä ja kolmas sai toimia vertailuryhmänä. Potilaat, joilla diabetes diagnosoitiin, ohjattiin joko tavalliseen tai intensiiviseen diabeteshoitoon.

Seulontojen jälkeen potilaita seurattiin keskimäärin kymmenen vuoden ajan, jotta mahdolliset kuolleisuuserot ehtisivät ilmetä. Kuolleisuus kuitenkin pysyi samalla tasolla kaikissa ryhmissä riippumatta seulonnoista tai diagnoosin saaneiden hoidosta.

Tulokset viittaavat siihen, ettei riskiryhmäläisten seulominen todennäköisesti vähennä potilaiden kuolleisuutta. Jos seulontaan kuitenkin ryhdytään, pitäisi samalla tutkia ja hoitaa myös sydän- ja verisuonitautien riskitekijät, jotta kuolleisuus saataisiin pienemmäksi, tutkijat kirjoittavat. He kuitenkin muistuttavat, että eri kriteerein ja eri väestöissä tehdyt seulonnat saattavat olla tehokkaampia.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/ S0140-6736(12)61422-6)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)61422-6/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje