Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Katupöly voi heikentää lasten keuhkoja

Katupöly voi heikentää lasten keuhkoja

Katupöly ja muut hengitysilman hiukkaspäästöt voivat ruotsalaistutkimuksen mukaan haitata pikkulasten keuhkojen toimintaa. Etenkin tämä koskee lapsia, joilla on allergioita tai atopiaa.

Ruotsalaisten tulokset viittaavat siihen, että erityisesti altistuminen alle vuoden ikäisenä voi heikentää keuhkojen toimintaa. Tämä havaittiin keuhkokokeissa, jotka tehtiin lasten ollessa kahdeksanvuotiaita.

Ilmansaasteiden haitat lasten hengitysteille on tunnettu aiemminkin, mutta tätä ennen on ollut epäselvää missä iässä lasten keuhkot ovat herkimmät vahingoittumaan.

Tutkijat myös korostavat, että yksittäiselle lapselle ilmansaasteet eivät tarkoita kovin suurta riskiä, mutta väestötasolla pienetkin vaikutukset voivat olla tuntuvia. Lapset myös saattavat altistua ilmansaasteille aikuisia enemmän, koska lapset ulkoilevat runsaasti. Suhteutettuna kehon kokoon he myös hengittävät tiheämmin kuin aikuiset.

Tulokset perustuvat 1 900 ruotsalaislapsen seurantaan, joka alkoi lasten syntymästä ja jatkui kahdeksanvuotiaaksi saakka. Tänä aikana lasten terveyttä ja keuhkojen toimintaa tutkittiin useita kertoja.

Ilmansaasteista keskityttiin hengitettäviin PM10-hiukkasiin ja niitä pienempiin pienhiukkasiin. Kaupungeissa merkittävä osa hengitettävistä hiukkasista on autojen nostattamaa katupölyä.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine –lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2012)
http://ajrccm.atsjournals.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje