Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimushuijaukset luultua yleisempiä

Tutkimushuijaukset luultua yleisempiä

Huijaaminen ja plagiointi saattaa olla tiedemaailmassa paljon yleisempää kuin tähän asti on uskottu. Tuoreen tutkimuksen perusteella epärehellisyydet ovat merkittävä syy tutkimusten vetämiseen pois tieteellisistä lehdistä. Tällä tarkoitetaan julkaistun tutkimuksen perumista ja poistamista tutkimustietokannoista.

Tulosten väärentäminen, plagiointi ja muu huijaaminen voivat selittää jopa valtaosan tutkimusten poisvedoista, vaikka tieteellisten lehtien virallinen selitys on usein armollisempi. Kaunisteluilla saatetaan suojella vilppiin syyllistyneiden mainetta, selvityksen tekijät arvelevat.

Yli kahdentuhannen poisvedetyn biolääketieteellisen tutkimuksen selvitys osoitti, että vain 21 % poisvedoista johtuu tutkimuksessa olevista virheistä, vaikka aiemmat arviot ovat pitäneet niitä yleisimpänä syynä poisvetoihin. Valtaosa eli 43 % tapauksista johtui tulosten väärentämisestä tai epäillystä väärennyksestä, 10 % johtui plagioinnista eli toisten tulosten kopioimisesta ja 14 % tuplajulkaisemista eli samojen tulosten raportoimisesta useassa lehdessä. Loput 12 % jäi vaille selvää syytä.

Tutkijat uskovat huijaamisen myös yleistyneen viime vuosina. Pääsyynä he pitävät kovaa kilpailua rahoituksesta ja maineesta, jotka kummatkin riippuvat julkaistujen tutkimusten määrästä. Mitä enemmän tiedemiehet julkaisevat tutkimuksia ja mitä arvostetuimmissa lehdissä ne julkaistaan sitä paremmin he saavat rahoitusta ja etenevät urallaan.

Tilanteeseen ei ole helppoa ratkaisua, mutta ensimmäinen askel olisi tutkimusten laadun painottaminen määrän sijaan, tutkijat kirjoittavat. He myös korostavat, että valtaosa maailman tutkimuslaboratorioista on rehellisiä ja luotettavia. Tässä selvityksessä 43 % huijauksista oli peräisin vain 38 laboratoriosta.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Proceedings of the National Academy of Sciences 2012;doi:10.1073/pnas.1212247109)
http://www.pnas.org/content/early/2012/09/27/1212247109

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje