Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kirsikoiden syöminen saattaa vähentää kihtioireita

Kirsikoiden syöminen saattaa vähentää kihtioireita

Jos tuoreeseen yhdysvaltalaistutkimukseen on uskomista, monet kihtipotilaat voisivat vähentää niveloireitaan syömällä kirsikoita. Kirsikoiden kihtivaikutuksista on saatu viitteitä aiemminkin, mutta tulokset eivät ole olleet kovin varmoja.

Nyt julkaistut tulokset pitää nekin varmistaa lisätutkimuksissa, mutta varmistuessaan ne osoittavat kirsikoiden sopivan varsinaisten kihtilääkkeiden rinnalle oireiden ehkäisyyn.

Kirsikan vaikutuksia selvitettiin värväämällä 633 kihtipotilasta vuoden seurantaan, jonka aikana osallistujilta tiedusteltiin kirsikoiden ja erilaisten kirsikkauutteiden ja -tuotteiden käytöstä sekä kihtioireista, lääkityksistä ja muista kihtioireisiin vaikuttavista seikoista.

Seurannan aikana osallistujat saivat yhteensä 1 300 kihtikohtausta, mutta kohtaukset eivät jakaantuneet tasaisesti. Kirsikoita kahtena kihtikohtausta edeltävänä päivänä syöneillä kohtauksia oli noin kolmanneksen vähemmän, tulokset osoittivat.

Suurimmillaan hyöty oli potilailla, jotka olivat syöneet noin kolmisenkymmentä kirsikkaa kohtausta edeltävinä päivinä. Tätä reippaampi kirsikoiden syöminen ei suonut lisähyötyä. Osallistujien muu ruokavalio, alkoholinkäyttö, mahdollinen ylipainoisuus tai lääkitykset eivät selittäneet tuloksia.

Kihti on niveltulehdus, jonka oireita pahentavat puriinia sisältävät ruoat, jotka lisäävät virtsahapon erittymistä. Virtsahappo puolestaan kertyy kihdissä niveliin ja johtaa kipeisiin tulehduksiin. Pahimpia näyttäisivät olevan eläinperäiset puriinin lähteet kuten sisäelimet, kala, liha ja äyriäiset. Kala lisää oireita etenkin, kun se syödään nahkoineen, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Puriinia on lisäksi mm. pavuissa, herneissä ja sienissä. Kihtiä sairastaa noin 30 000 suomalaista.

Uutispalvelu Duodecim
(Arthritis & Rheumatism 2012; DOI: 10.1002/art.34677)
http://doi.wiley.com/10.1002/art.34677

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje