Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Suomalaistutkimus: Tomaatti saattaa ehkäistä aivohalvauksia

Suomalaistutkimus: Tomaatti saattaa ehkäistä aivohalvauksia

Paljon tomaatteja ja muita vihanneksia sekä hedelmiä syövät saattavat välttyä aivohalvauksilta muita todennäköisemmin. Vaikutus liittyy lykopeeni-antioksidanttiin, jota on erityisen paljon tomaatissa.

Arvostetussa Neurology-lehdessä julkaistut tulokset viittaavat siihen, että runsaasti lykopeenia saavat suomalaismiehet sairastuvat aivohalvaukseen ja etenkin aivoinfarktiin selvästi epätodennäköisemmin kuin sitä vähiten saavat. Tutkimuksen kaksitoistavuotisen seurannan aikana aivohalvaukseen sairastui 25 niistä 258 miehestä, joiden veren lykopeenipitoisuus oli pieni, kun 259 suuren pitoisuuden miehestä sairastui vain 11. Näin ollen tässä aineistossa runsas lykopeenin saanti liittyi noin puolet pienempään sairastumisriskiin.

Lykopeenin terveysvaikutuksista on saatu viitteitä aiemminkin, mutta ennen kuin sen aivohalvausvaikutukset varmistuvat, havainnot pitää vahvistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa. Joka tapauksessa tulokset vahvistavat käsitystä vihannesten ja hedelmien terveellisyydestä.

Tutkimusta johti Jouni Karppi Itä-Suomen yliopistosta. Tutkimukseen osallistui runsaat tuhat 46–65-vuotiasta suomalaismiestä, joiden veren lykopeenipitoisuus mitattiin kaksitoistavuotisen seurannan alussa. Suomalaisten lykopeenin saanti on kansainvälisesti verrattuna vähäistä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2012;)
www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje