Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lapsettomuushoito voi pahentaa MS-tautia

Lapsettomuushoito voi pahentaa MS-tautia

Hedelmöityshoidot voivat tutkijoiden mukaan johtaa MS-taudin pahentumiseen, vaikka tauti olisi ollut hyvin hallinnassa ennen hoitoja. Havainto viittaa siihen, että hedelmöityshoidoissa käytettävät hormonit vaikuttavat MS-tautia ja muita autoimmuunitauteja sairastavien immuunivasteeseen ja mahdollisesti myös tautien syntyyn.

Argentiinassa tehty tutkimus osoitti hedelmöityshoitojen pahentavan MS-oireita 75 prosentilla MS-tautia sairastavista naisista. Myös aivojen magneettikuvaukset osoittivat MS-taudin aktivoituvan hoitojen myötä.

MS-oireiden pahentuminen liittyi monien tulehdusta edistävien sytokiini-proteiinien lisääntymiseen sekä muihin molekyylitason muutoksiin, jotka seurasivat hormonituotannon ja hormonitasojen noususta. Laboratoriokokeet osoittivat lisäksi, että hedelmöityshoidot auttoivat haitallisten verisolujen pääsyä ääreisverenkierrosta keskushermostoon, mikä myös saattaa pahentaa MS-oireita.

MS-tautia sairastavilla ei ole tavallista enempää hedelmällisyysongelmia, mutta silti monet heistäkin turvautuvat hedelmöityshoitoihin. Tämän vuoksi lääkäreiden kannattaisi huomioida tulokset MS-potilaita hoitaessaan.

Tutkimuksessa kuuttatoista hedelmöityshoitoihin hakeutunutta MS-potilasta verrattiin viiteentoista terveeseen naiseen sekä yhtä moneen MS-tautia sairastavaan, jotka eivät saaneet hedelmöityshoitoja. Tulokset julkaistiin Annals of Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Neurology 2012;DOI:10.1002/ana.23745)
http://onlinelibrary.wiley.com/resolve/doi?DOI=10.1002/ana.23745

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje