Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Hellepäivät lisäävät sydäntautikuolemia

Hellepäivät lisäävät sydäntautikuolemia

Australialaistutkijat ovat löytäneet lisää näyttöä hellepäivien sydänhaitoista. Heidän mukaansa riskit kasvavat lämmön kohotessa lähelle kolmeakymmentä.

Äärimmäiset lämpötilat vaikuttavat ihmisen verenpaineeseen ja veren sakeuteen sekä kolesterolitasoihin ja sydämen sykkeeseen, aiemmista tutkimuksista tiedetään. Nämä luultavasti selittävätkin tuloksia.

Australialaisten tutkimus perustui Brisbanen säätietoihin vuosilta 1996–2004 sekä rekisteritietoihin samana aikana tapahtuneista sydän- ja verisuonitautikuolemista. Brisbanen kesät ovat kuumia ja kosteita ja talvet leutoja ja kuivia. Tarkasteluaikana keskimääräinen päivälämpötila oli 20 celsiusastetta.

Tutkimus osoitti sydäntaudeista johtuvien kuolemien lisääntyvän kuumina päivinä, jolloin keskilämpötila kohoaa 29 celsiusasteeseen. Miljoonaa asukasta kohden tämä tarkoitti yhteensä 72 menetettyä elinvuotta per hellepäivä, tutkijat laskivat. Menetetyillä elinvuosilla arvioidaan miten monta vuotta aikaisemmin henkilö kuolee verrattuna väestön odotettavissa olevaan elinikään.

Kuolleisuus kohosi, kun helteet jatkuivat useita päiviä, mutta kylmät päivät eivät tällöinkään lisänneet sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia kuolemia. Brisbanessa kylmimmät päivät olivat suhteellisen lämpimiä, keskimäärin 12 celsiusta, joten lämpötila ei välttämättä laskenut tarpeeksi, jotta se olisi näkynyt kuolintilastoissa. Kylmyyden kuolleisuusvaikutukset on tosin todettu muissa tutkimuksissa, muun muassa Suomessa. Myös helteiden haitat ulottuvat meille.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes 2012;5:609–614)
http://circoutcomes.ahajournals.org/content/5/5/609.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje