Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lasten lihavuus luultua suurempi terveysriski

Lasten lihavuus luultua suurempi terveysriski

Lihavat lapset saattavat olla paljon luultua suuremmassa vaarassa sairastua sydänsairauksiin, brittitutkijat varoittavat. Lihavilla lapsilla havaitaan monia sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, jotka vuosien varrella voivat johtaa sydänoireiden kehittymiseen.

Jos lasten verenpaine, kolesteroli ja verensokeri pysyvät korkeina aikuisuuteen saakka, heidän riskinsä sairastua sydäntauteihin ja aivohalvauksiin voi olla 30–40 prosenttia suurempi kuin normaalipainoisten ikätovereiden, tutkijat kirjoittavat.

Britit tekivät havaintonsa analysoimalla uudelleen 63 tutkimusta, joihin oli osallistunut yhteensä lähes viisikymmentätuhatta 5–15-vuotiasta lasta.

Analyysi paljasti, että verrattuna normaalipainoisiin lapsiin lihavien lasten (painoindeksi yli 30) systolinen ja diastolinen verenpaine olivat 7,5 mmHg ja 4,5 mmHg korkeammat. Lisäksi heidän kokonaiskolesterolinsa sekä insuliinitasonsa olivat korkeammat kuin normaalipainoisten. Huolestuttavaa oli, että lihavien lasten sydänlihas oli suurentunut, mikä voi viitata sydäntautikehitykseen.

Samansuuntaisia muutoksia havaittiin myös vähemmän ylipainoisilla lapsilla, mutta ne olivat pienempiä kuin huomattavan lihavien. Tutkijat toivoisivatkin tietävänsä missä vaiheessa liikakiloja on niin paljon, että haitat ilmaantuvat. Jos tämä tiedettäisiin, voitaisiin riskejä mahdollisesti ehkäistä.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e4759)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e4759

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje