Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Nivelreuma voi lisätä veritulppien vaaraa

Nivelreuma voi lisätä veritulppien vaaraa

Nivelreumaa potevat sairastuvat myös veritulppiin muuta väestöä todennäköisemmin, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Nivelreuma ja siihen liittyvä tulehdustila on aiemmin yhdistetty mm. sydänsairauksien riskiin.

Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja niiden perusteella riskit suurenevat jo nivelreumadiagnoosia seuraavan vuoden aikana. Tämän jälkeen veritulppien riski pysyy samalla tasolla ainakin seuraavat kymmenen vuotta.

Vuodet 1997–2010 kattaneen seurannan perusteella nivelreumaa sairastavista keskimäärin kaksi sadasta saa laskimoveritulpan tai keuhkoveritulpan, kun terveistä samanikäisistä sairastuu noin yksi sadasta. Yhteensä tutkimukseen osallistui lähes 40 000 nivelreumaa potevaa, 8 000 nivelreumaan juuri sairastunutta sekä yhtä monta tervettä verrokkia.

Nivelreuman ja veritulppien yhteys on havaittu aiemminkin etenkin sairaalaoloissa, mutta sairaalapotilaat altistuvat muutenkin veritulpille, minkä takia tuloksista on ollut vaikea päätellä kuinka suurelta osin yhteys johtuu juuri nivelreumasta. Ruotsalaisten tutkimuksessa sairaalajaksot huomioitiin, joten näiden tulosten valossa nivelreuma selittää yhteyden.

Nivelreuma on pitkäaikainen nivelten sairaus, jonka aiheuttajaa ei tunneta. Sairaus on naisilla 2–3 kertaa yleisempi kuin miehillä. Nivelreumaa sairastaa melkein yksi sadasta yli 16-vuotiaasta suomalaisesta.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;308:1350–1356)
http://jama.jamanetwork.com/issue.aspx

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje