Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Eurooppalaistutkimus: Leikkauspotilaiden kuolleisuus luultua suurempaa

Eurooppalaistutkimus: Leikkauspotilaiden kuolleisuus luultua suurempaa

Leikkaukset saattavat olla huomattavasti vaarallisempia kuin aikaisemmat arviot antavat ymmärtää, 28 Euroopan maata kattava selvitys vihjaa.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat 46 000 leikkauspotilaan tietoihin, ja ne osoittavat eurooppalaisten leikkauspotilaiden kuolleisuuden olevan pikemmin 4 prosenttia kuin aiemmin arvioitu 2 prosenttia.

Leikkauspotilaiden riskeissä oli odotetusti suuria maiden välisiä eroja. Suomessa keskimäärin kaksi potilasta sadasta menehtyi leikkausta seuraavien kahden kuukauden aikana, kun esimerkiksi Latviassa kuoli jopa 22 potilasta sadasta. Suomi oli vertailussa parhaasta päästä yhdessä Islannin, Viron, Ruotsin, Norjan ja Hollannin kanssa.

Valtaosa kuolleista ei päässyt tehohoitoon, joten riskipotilaiden parempi tunnistaminen ja tehohoitoon ohjaaminen voisi korjata tilannetta huomattavasti, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus rajattiin yhden tarkasteluviikon aikana leikattuihin yli 16-vuotiaisiin leikkauspotilaisiin poikkeuksena sydänleikkaukseen ohjatut. Potilaiden kuolleisuutta tarkasteltiin leikkausta seuraavien 60 päivän ajan.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;380:1059–1065)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)61148-9/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje