Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Ylipainoisten lasten makuaisti heikompi – voi selittää liikasyömistä

Ylipainoisten lasten makuaisti heikompi – voi selittää liikasyömistä

Saksalaistutkijoiden mukaan ylipainoiset lapset ja nuoret eivät maista kaikkia makuja yhtä hyvin kuin normaalipainoiset. Onkin mahdollista, että saadakseen saman makukokemuksen nämä lapset syövät enemmän ja siksi myös lihovat.

Tulosten perusteella ylipainoiset lapset ovat normaalipainoisia huonompia tunnistamaan etenkin suolaista ja katkeraa sekä umamia, viidettä ihmisen aistimaa perusmakua, mutta myös muut maut ovat heille heikompia.

Lihavuuden kannalta merkittävintä oli ehkä havainto, jonka mukaan ylipainoiset kokivat makeat maut miedommiksi kuin normaalipainoiset, mikä voi hyvinkin johtaa sokerin suurempaan nauttimiseen.

Riippumatta lasten painosta tyttöjen makuaisti oli herkempi kuin poikien ja makuherkkyys myös parani iän myötä. Ikä ei kuitenkaan parantanut ylipainoisten makuaistia. Tulokset eivät paljasta miksi ylipainoisten makuaisti on heikompi, mutta todennäköisesti ainakin geenit, hormonit ja varhaislapsuuden makutottumukset vaikuttavat siihen.

Tutkimus julkaistiin Archives of Disease in Childhood -lehdessä, ja siihen osallistui 94 normaalipainoista ja 99 lihavaa 6–18-vuotiasta tervettä saksalaista, jotka eivät käyttäneet maku- tai hajuaistiin vaikuttavia lääkkeitä. Lasten makuaistia testattiin kielelle asetettavilla makulapuilla. Jokaista viittä perusmakua testattiin neljällä eri voimakkuudella, minkä lisäksi kaksi lappua oli vertailun vuoksi mauttomia.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Disease in Childhood 2012;0:1–5)
http://adc.bmj.com/content/early/2012/08/20/archdischild-2011-301189.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje