Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Pakkanen lisää yli 65-vuotiaiden sydänkohtauksia

Pakkanen lisää yli 65-vuotiaiden sydänkohtauksia

Kylmä ja runsasluminen talvi voivat norjalaistutkimuksen perusteella lisätä sydänkohtauksia. Tämä havaitaan kuitenkin vain yli 65-vuotiailla.

Norjalaiset selvittivät pakkasen ja lumen vaikutuksia Tromssassa, Pohjois-Norjassa, missä talvet ovat kylmiä, joten tulokset soveltuvat hyvin myös Suomeen. Kaikkiaan tutkimukseen osallistui 32 000, vuosina 1974–2001 värvättyä tromssalaista, joita seurattiin vuoteen 2004. Tänä aikana 1 900 asukasta sai ensimmäisen sydänkohtauksensa.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sydänkohtauksista paikallisiin säätietoihin, sydänkohtausten havaittiin lisääntyvän säiden kylmetessä ja lumisateiden myötä. Yli 65-vuotiaisiin rajoittuva riski ei ollut kovin suuri, mutta riittävä, jotta se näkyi analyysissa.

Kovien pakkasten sydänkohtausvaikutukset on todettu myös Suomessa. Yksi selitys ilmiölle löytyy iäkkäiden verenpaineesta, jonka tiedetään nousevan kylminä aikoina.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Journal of Epidemiology and Community Health -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Epidemiology and Community Health 2012;66:815–820)
http://jech.bmj.com/content/66/9/815.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje