Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lääkäreiden kannattaisi luottaa vaistoonsa

Lääkäreiden kannattaisi luottaa vaistoonsa

Lääkäreiden olisi hyvä kuunnella vaistoaan aina, kun potilaan tila tuntuu huonommalta kuin testit ja tutkimukset antavat ymmärtää. Belgialaistutkijoiden mukaan moni vaarallinen tapaus voisi silloin paljastua nykyistä aikaisemmin.

Belgialaiset perustavat väitteensä tutkimukseen, jossa lääkäreitä pyydettiin kirjaamaan muistiin aavistukset ja vaistomaiset tuntemukset 3 400 potilaskäynnin jälkeen. Tutkimukseen valittiin 0–16-vuotiaita lapsipotilaita.

Kun tutkijat kävivät läpi lääkäreiden muistiinpanoja, he huomasivat monien lääkäreiden aavistaneen ketkä potilaat todennäköisesti sairastivat jotain vakavampaa, vaikka oireet ja tutkimukset viittasivat harmittomiin vaivoihin. Kaikkiaan tällainen tuntemus tuli 120 lapsipotilaan kohdalla, ja heistä 21 joutui myöhemmin sairaalahoitoon vakavan infektion vuoksi.

Lapsen poikkeava olemus, epätavallinen hengityksen rytmi ja painonlasku, mutta myös vanhempien tuntemukset antoivat lääkäreille vinkkejä. Usein epäilykset heräsivät, kun vanhemmat kertoivat lapsensa oireiden olevan toisenlaisia kuin koskaan aiemmin.

Tutkijat toivovat tulostensa kannustavan lääkäreitä luottamaan vaistoonsa ja myös toimimaan sen perusteella. Kun vaisto on ristiriidassa testien ja tutkimusten kanssa, on hyvä kysyä toisen lääkärin arviota tai tutkia lisää, he kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e6144)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e6144

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje