Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Omega-3-rasvat tehottomia sydänvaivoja vastaan

Omega-3-rasvat tehottomia sydänvaivoja vastaan

Kreikkalaistutkijat ovat saaneet lisää todisteita omega-3-rasvojen hyödyttömyydestä monien sydänoireiden ehkäisyssä. Omega-3-rasvahappojen uskottiin pitkään vähentävän sydänriskejä, mutta innostus on laantunut tutkimustiedon kerryttyä.

JAMA-lehdessä julkaistut tulokset osoittavat, että kalaperäinen omega-3-rasvahappo ei vähennä sydänkohtauksia, aivohalvauksia, sydänperäisiä äkkikuolemia eikä muitakaan kuolemia.

Havaintojensa pohjalta tutkijat pitävät todennäköisenä, ettei omega-3-rasvahappoja pitäisi käyttää vakavien sydän- ja verisuonitautioireiden ehkäisyssä, vaikka monissa maissa niin tehdäänkin. On silti mahdollista, että osa sydänpotilaista saattaa niistä hyötyä, ja siksi asiaa kannattaa vielä tutkia lisää.

Joissain tutkimuksissa omega-3-rasvojen sydänhyödyt on liitetty vain runsaaseen kalan ja muiden omega-3-rasvahappoja paljon sisältävien ruokien syömiseen. Onkin mahdollista, että monien vitamiinien tapaan omega-3-rasvojen terveysvaikutukset saa vain osana ruokavaliota eikä pillereistä.

Tulokset perustuvat kahdenkymmenen omega-3-tutkimuksen analyysiin, joka yhteensä kattoi yli 68 000 potilasta.

Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2012;308:1024–1033)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1357266#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje