Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Syöpä ja krooniset sairaudet aiheuttavat puolet eurooppalaisten kuolemista

Syöpä ja krooniset sairaudet aiheuttavat puolet eurooppalaisten kuolemista

Pitkäaikaiset sairaudet ja etenkin syöpä ovat tulevaisuudessa yhä merkittävämpiä kuolemansyitä Euroopassa. Väestön ikääntymisestä johtuva kehitys haastaa maiden terveydenhoitojärjestelmät ja etenkin palliatiivisen eli parantumattomasti sairaiden hoidon.

Vuoteen 2007 perustuvat tiedot 27 EU-maasta osoittavat kyiseisten sairauksien selittävän noin puolet kuolemista. Tämä koskee kuolemia, jotka eivät johdu onnettomuuksista tai muista äkillisistä syistä.

Kaikkiaan syöpä ja krooniset sairaudet, kuten sydämen vajaatoiminta, dementia, munuaistauti ja hengityssairaudet, aiheuttivat runsaat kaksi miljoonaa kuolemaa eli melkein joka toisen kuoleman. Yhteensä EU-maissa menehtyi noin viisi miljoonaa henkilöä vuonna 2007.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että vuonna 2007 tuhannesta henkilöstä keskimäärin neljä menehtyi syöpään tai kroonisiin sairauksiin, kun äkillisiin syihin menehtyi samana aikana noin kuusi henkilöä tuhannesta. Erot maiden välillä olivat kuitenkin suuria. Suomi sijoittui vertailussa EU:n keskiarvon positiivisemmalle puolelle.

Kummatkin kuolemansyyt olivat huomattavasti yleisempiä yli 65-vuotiailla kuin nuoremmilla, mikä väestön ikääntyessä tietää myös pitkäaikaisista sairauksista johtuvien kuolemien lisääntymistä.

Tutkimus julkaistiin BMJ Supportive & Palliative Care -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ Supportive & Palliative Care 2012;doi:10.1136/bmjspcare-2011-000162)
http://spcare.bmj.com/content/early/2012/08/28/bmjspcare-2011-000162.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje