Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Metabolinen oireyhtymä voi hidastaa nuorten aivoja

Metabolinen oireyhtymä voi hidastaa nuorten aivoja

Metabolinen oireyhtymä saattaa haitata sitä potevien nuorten järjenjuoksua ja siten myös huonontaa koulumenestystä, yhdysvaltalaistutkijat ovat havainneet.

Aikuisilla sama on todettu jo aiemmin, mutta tutkijat eivät uskoneet vaikutusten ilmenevän myös nuorilla. Ilmeisesti metabolinen oireyhtymä haittaa aivojen toimintaa luultua nopeammin.

Yhdysvaltalaisten tutkimukseen osallistui 49 metabolista oireyhtymää potevaa ja 62 tervettä nuorta. Kun nuoria verrattiin toisiinsa, metabolista oireyhtymää sairastavat menestyivät heikommin testeissä, joissa mitattiin laskutaitoa, kielellistä hahmottamista, tarkkaavaisuutta ja henkistä joustavuutta. He pärjäsivät myös aavistuksen heikommin älykkyysteisteissä.

Magneettikuvauksessa havaittiin myös eroja aivojen hippokampuksen koossa sekä muita muutoksia, jotka saattavat liittyä metaboliseen oireyhtymään.

Havainnot ovat alustavia ja siksi niitä kannattaa tulkita varovaisesti. Jos tulokset kuitenkin varmistetaan uusissa tutkimuksissa, voi metabolinen oireyhtymä heikentää nuorten opiskelu- ja työmahdollisuuksia. Tämän vuoksi neuropsykologiset haitat tulisi huomioida nuorten potilaiden hoidossa. Jos nyt havaitut vaikutukset johtuvat metabolisesta oireyhtymästä, vaivan hoitaminen voisi myös korjata tilanteen.

Metabolisen oireyhtymän kriteerit täyttää vyötäröltään lihava, jolla on lisäksi vähintään kaksi seuraavista muutoksista: korkea verenpaine, häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta, pieni HDL-kolesterolin pitoisuus veressä tai suuri triglyseridirasvojen pitoisuus. Metabolista oireyhtymää potee joka kolmas keski-ikäinen suomalainen, ja se tietää huomattavaa sydän- ja verisuonitautien riskiä. Lasten ja nuorten lihavuuden myötä oireyhtymästä on alkanut tulla myös nuorten sairaus.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä Pediatrics-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2012;doi:10.1542/peds.2012-0324)
http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2012/08/28/peds.2012-0324.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje