Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Liika alkoholi aikaistaa aivohalvauksia

Liika alkoholi aikaistaa aivohalvauksia

Kolme drinkkiä päivittäin juovat voivat sairastua aivohalvauksiin selvästi muita nuorempina. Liika alkoholi aikaistaa aivohalvauksia keskimäärin 14 vuodella.

Neurology-lehden julkaisemat tulokset kannustavat kohtuullisuuteen alkoholin käytössä. Noin lasillisen päivässä juovat saattavat pienentää sydänriskejään, mutta käytön kasvaessa mahdolliset hyödyt jäävät lukuisten terveyshaittojen jalkoihin, aikaisemmista tutkimuksista tiedetään.

Ranskalaistutkijoiden havainnot perustuvat 540 aivoverenvuodon saaneen haastatteluihin ja aivokuvauksiin. Osallistujat olivat keskimäärin 71-vuotiaita, ja heistä neljännes joi vähintään kolme alkoholiannosta päivittäin.

Kun tutkijat vertasivat paljon juovia maltillisemmin alkoholia käyttäviin, vähintään kolme lasillista päivittäin juovat olivat sairastuneet keskimäärin 60-vuotiaina eli 14 vuotta nuorempina kuin muut. Alle 60-vuotiaana sairastuvilla liika alkoholi myös lisäsi riskiä kuolla kahden ensimmäisen seurantavuoden aikana, mutta tämä rajoittui potilaisiin, joiden aivoverenvuoto sijaitsi aivojen syvissä osissa.

Aivohalvaukseen sairastuu vuosittain noin 14 000 suomalaismiestä ja -naista. Heistä neljäsosa on työikäisiä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2012;79:1109–1115)
http://www.neurology.org/content/79/11/1109.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje