Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Masennus-, ahdistus- ja unilääkkeet riski liikenteessä

Masennus-, ahdistus- ja unilääkkeet riski liikenteessä

Monet ahdistuksen, masennuksen ja unettomuuden hoitoon määrättävät lääkitykset saattavat altistaa liikenneonnettomuuksille, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Vaikutus ei välttämättä ole kovin suuri, mutta se on riittävä, jotta se näkyy tilastoissa.

Tutkijoiden havainnot koskevat rauhoittavia bentsodiatsepiinilääkkeitä, joita käytetään mm. ahdistuksen hoidossa, bentsodiatsepiinijohdannaisia unilääkkeitä sekä masennuslääkkeisiin lukeutuvia serotoniinin takaisinotonestäjiä ja trisyklisiä masennuslääkkeitä.

Havainnot ovat huolestuttavia, sillä riskit havaittiin kuukauden, viikon ja jopa yhden päivän sisällä lääkitysten aloittamisesta. Kyseiset lääkitykset ovat myös yleisiä ja siksi saattavat haitata monien ajokykyä.

Tulokset eivät osoita aukottomasti, että yhteydet johtuvat vain lääkityksistä, mutta ainakin bentsodiatsepiinien suhteen asiasta on aiempaa näyttöä. Joka tapauksessa lääkäreiden kannattaisi huomioida tulokset ja muistuttaa potilaitaan lääkityksen mahdollisista haitoista liikenteessä.

Havainnot perustuvat 5 200 liikenneonnettomuudessa olleen ja 31 000 sellaiselta säästyneen verrokin aineistoon. Tiedot lääkityksistä saatiin kansallisesta sairausvakuutusrekisteristä, joka kattaa 99 prosenttia Taiwanin väestöstä. Tulokset julkaistiin British Journal of Clinical Pharmacology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(British Journal of Clinical Pharmacology 2012;DOI:10.1111/j.1365-2125.2012.04410.x)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2125.2012.04410.x/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje