Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Diabetes voi heikentää iäkkään muistia

Diabetes voi heikentää iäkkään muistia

Diabetesta sairastavat iäkkäät saattavat olla tavallista alttiimpia dementialle ja sen lievemmille muodoille. Riskit ovat sitä suurempia mitä huonommalla tolalla diabetes on, tuore tutkimus osoittaa.

Tulokset perustuvat 3 000 keskimäärin 74-vuotiaan miehen ja naisen neurologisiin testeihin ja haastatteluihin, jotka tehtiin kymmenen vuoden seurannan aikana. Diabetes ja sen vakavuusaste diagnosoitiin tutkimuksen alussa sekä kolmesti myöhemmin.

Runsas viidennes osallistujista sairasti diabetesta, ja he myös pärjäsivät muita heikommin tutkimuksen alussa tehdyissä muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja mittaavissa testeissä. Terveisiin ikätovereihin verrattuna heidän testituloksensa myös heikkenivät enemmän seurannan aikana. Heikoimmat tulokset saivat diabeetikot, joiden sokeritasapaino oli huono.

Yhdessä aikaisempien tulosten kanssa tulokset viittaavat vahvasti siihen, että diabetes voi kiihdyttää ikääntymisen myötä tapahtuvaa muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymistä. Näin ollen ainakin osa dementioista voisi estyä tai lykkääntyä, jos iäkkäiden diabetekset onnistuttaisiin hoitamaan nykyistä paremmin.

Tutkimus julkaistiin Archives of Neurology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of Neurology 2012;69:1170-1175)
http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1183076#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje