Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Rintasyöpäriski voi syntyä kohdussa – ja periytyä kolmen sukupolven päähän

Rintasyöpäriski voi syntyä kohdussa – ja periytyä kolmen sukupolven päähän

Riski sairastua rintasyöpään kehittyy jo sikiöaikana ja saattaa periytyä ainakin kolmelle sukupolvelle. Suomalais-yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän havainto on hämmästyttävä viite epigeneettisten riskien periytyvyydestä.

Epigeneettiset muutokset ovat kuuminta uutta tiedemaailmassa ja niiden merkitystä ihmisen kehityksessä ja sairauksissa on alettu vasta hiljattain ymmärtää. Epigeneettiset muutokset aiheutuvat ympäristötekijöistä, ja ne vaikuttavat siihen mitkä geenit ovat päällä ja mitkä ikään kuin pois päältä. Näin ollen ihmisen geneettiset ominaisuudet voivat muuttua ilman varsinaisia geneettisiä mutaatioita.

Tutkijat tekivät havaintonsa rottakokeissa, joissa raskaana olevien naaraiden estrogeenitasoja nostettiin synteettisellä estrogeenillä tai paljon tyydyttämättömiä rasvoja sisältävällä ravinnolla. Vain ensimmäisen sukupolven rotat saivat rasvaista ruokaa tai estrogeeniä, seuraavat sukupolvet söivät normaalia ravintoa. Estrogeeni valittiin tutkimuskohteeksi, koska naisten estrogeenipitoisuudet voivat kohota lähes 20-kertaisiksi raskauden aikana. Estrogeenillä on myös tunnettu rooli rintasyöpien kehittymisessä.

Tutkimus osoitti altistettujen hiirten poikasten sairastuvan rintasyöpään selvästi todennäköisemmin kuin verrokkihiirten poikasten, joiden emojen estrogeenitasoja ei keinotekoisesti nostettu. Riski myös periytyi naaraspoikasten omille poikasille, mikä viittaa periytyviin epigeneettisiin muutoksiin.

Rasvaisen ruoan vaikutus välittyi äitien ja isien kautta. Synteettisen estrogeenin nostama riski periytyi vain äidin kautta, mutta periytyi vielä pitemmälle, jopa tyttärentyttärentyttärille.

Seuraavaksi tutkijat aikovat selvittää missä vaiheessa raskautta rintasyöpäriski kohoaa ja voisiko tiedon avulla tunnistaa epigeneettisesti alttiit jälkeläiset, jotta heidän sairastumisensa voitaisiin mahdollisesti estää. Vielä ei ole varmaa tapahtuuko sama ilmiö myös ihmisissä, mutta jos näin on, tulevaisuudessa voidaan mahdollisesti kehittää hoitoja, joilla sairastumisriski saadaan peruttua.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Nature Communications -tiedejulkaisussa.

Uutispalvelu Duodecim
(Nature Communications 2012;doi:10.1038/ncomms2058)
http://www.nature.com/ncomms/journal/v3/n9/full/ncomms2058.html

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje