Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Iäkkäiden kaatumisia voidaan ehkäistä

Iäkkäiden kaatumisia voidaan ehkäistä

Huomattava osa yli 65-vuotiaiden kaatumisista voitaisiin ehkäistä esimerkiksi tekemällä muutostöitä vanhusten kodeissa sekä jumppaamalla tasapaino ja lihaskunto paremmiksi. Kaatumiset ovat merkittävä lonkkamurtumien aiheuttaja, joten niiden vähentämisellä olisi huomattava vaikutus monien elämään.

Asiaa selvittänyt katsaustutkimus tunnisti muitakin kaatumisia ehkäiseviä keinoja. Silmäleikkaus vähensi kaihia potevien kaatumisia ja sydäntahdistimen asentaminen kaulavaltimon poukaman yliherkkyydestä kärsiviä, jotka vaivansa takia pyörtyilevät helposti. Myös psyykenlääkitysten asteittainen vähentäminen ja D-vitamiinilisät D-vitamiinin puutoksesta kärsivillä ehkäisi kaatumisia. Helpoimpia ja edullisimpia keinoja oli liukuesteiden käyttö kengänpohjissa liukkaalla kelillä.

Osa tutkituista keinoista myös lisäsi kaatumisia, ja niitä pitäisi sen vuoksi varoa. Reseptilääkitysten nopeat muutokset sekä silmälasien vaihtaminen olivat tällaisia. Sen sijaan moniteholinssien vaihtaminen yksiteholaseihin pienensi kaatumisriskiä iäkkäillä, jotka olivat aktiivisia myös kotinsa ulkopuolella.

Tulokset perustuvat yli 150 kaatumistutkimuksen yhteisanalyysiin, joka koostui lähes 80 000 yli 65-vuotiaan terveystiedoista. Analyysiin ei valittu dementiaa sairastavia, joten tulokset eivät välttämättä päde heihin.

Uutispalvelu Duodecim
(Cochrane Database of Systematic Reviews 2012;DOI:10.1002/14651858.CD007146.pub3)
http://doi.wiley.com/10.1002/14651858.CD007146.pub3

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje