Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Työstressi lisää sydänkohtauksen vaaraa

Työstressi lisää sydänkohtauksen vaaraa

Stressaava työ voi suurentaa riskiä sairastua sydänkohtaukseen ja muihin sydänoireisiin, tuore tutkimus osoittaa. Riskissä ovat vaativaa työtä tekevät, joilla on vähäiset mahdollisuudet vaikuttaa työnsä sisältöön.

Mika Kivimäen johtama tutkimus on suurin ja laadukkain tähän asti tehdyistä stressitutkimuksista, ja se viittaa työstressin lisäävän sydänkohtauksen riskiä noin viidenneksen. Verrattuna esimerkiksi tupakointiin stressin vaikutus on pienehkö, mutta silti riittävä, jotta työperäinen stressi voi selittää merkittävän osan työikäisten sydänvaivoista.

Nyt tutkitut stressitekijät eivät ole ainoat stressin lähteet työpaikoilla, joten työolojen parantaminen voisi huomattavasti vähentää työikäisten sydänsairauksia. On myös mahdollista, että työikäisten sydänoireet lisääntyvät nykyisen huonon taloudellisen tilanteen ja epävarmuuden seurauksena.

Lancet-lehden julkaisemassa tutkimuksessa yhdistettiin Suomessa ja kuudessa muussa Euroopan maassa tehtyjä tutkimuksia, joihin yhteensä oli osallistunut lähes 200 000 aikuista. Tutkimusten alkaessa osallistujat olivat terveitä, mutta seurantojen aikana 2 400 heistä sairastui ensimmäiseen sydänoireeseensa.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;DOI:10.1016/S0140-6736(12)60994-5)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)60994-5/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje