Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Terveelliset elämäntavat suovat lisävuosia iästä riippumatta

Terveelliset elämäntavat suovat lisävuosia iästä riippumatta

Terveellisten elämäntapojen hyödyt eivät rajoitu vain nuoriin ja keski-ikäisiin. Niiden noudattaminen suo lisää elinvuosia vielä yli seitsemänkymppisenä.

Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan säännöllisesti liikkuvat, savuttomat ja sosiaalisesti aktiiviset yli 75-vuotiaat voivat odottaa elävänsä keskimäärin kuusi vuotta pitempään kuin epäterveellisemmin elävät. Terveellisen elämäntavan hyödyt ulottuivat jopa yli 85-vuotiaisiin sekä pitkäaikaissairaisiin, sillä hekin elivät keskimäärin neljä vuotta pitempään, jos olivat omaksuneet terveelliset elämäntavat.

Yksittäisistä tekijöistä suurin vaikutus oli fyysisellä aktiivisuudella. Säännöllisesti uivat, kävelevät tai jumppaavat kuolivat keskimäärin kaksi vuotta myöhemmin kuin muut.

Ylipainon, tupakoinnin, liiallisen alkoholinkäytön ja monien muiden terveysriskien haitat on toki havaittu iäkkäilläkin, mutta ruotsalaisten tutkimus on ensimmäinen, jossa elintapojen vaikutuksia on selvitetty näin iäkkäiden elinikään.

Tutkimukseen osallistui 1 800 yli 75-vuotiasta, joita seurattiin vuodet 1987–2005 eli keskimäärin 18 vuoden ajan. Tänä aikana 92 prosenttia osallistujista kuoli, mutta noin puolet eli yli 90-vuotiaiksi.

Tulokset julkaistiin British Medical Journalissa.

Uutispalvelu Duodecim
(BMJ 2012;345:e5568)
http://www.bmj.com/content/345/bmj.e5568

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje