Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Osa tulehduskipulääkkeistä haitaksi sydänkohtauspotilaille

Osa tulehduskipulääkkeistä haitaksi sydänkohtauspotilaille

Sydänkohtauksen sairastaneiden kannattaisi välttää tulehduskipulääkkeiden käyttöä aina kun mahdollista. Tuoreen tanskalaistutkimuksen perusteella NSAID-tulehduskipulääkkeet saattavat altistaa heidät uusille sydänkohtauksille sekä kuolemille viiden vuoden sisällä ensimmäisestä sydänkohtauksesta.

Tanskalaisten tulokset koskevat monia, koska NSAID-lääkkeiden, kuten ibuprofeenin ja naprokseenin, käyttö on yleistä myös sydänkohtauspotilaiden keskuudessa. Lääkäreiden tulisikin harkita tarkoin ennen kuin määräävät kyseisiä lääkkeitä heille. Valtaosa NSAID-lääkkeistä on saatavilla ilman reseptiä, joten myös potilaiden on hyvä tietää riskistä.

Tutkimuksessa hyödynnettiin Tanskan kattavia sairaala- ja apteekkirekistereitä, joista tunnistettiin lähes satatuhatta vuosina 1997–2009 ensimmäisen sydänkohtauksensa sairastanutta yli 30-vuotiasta.

Potilaista 44 prosenttia oli saanut vähintään yhden NSAID-reseptin ensimmäisen sydänkohtauksensa jälkeen, ja tämä näkyi myös suurempina riskeinä. Heidän riskinsä menehtyä sydänkohtausta seuraavan vuoden aikana oli selvästi suurempi kuin potilaiden, jotka eivät olleet saaneet reseptejä, mutta riski säilyi samansuuruisena vielä tämän jälkeenkin. Myös riski sairastua uuteen sydänkohtaukseen ja kuolla sepelvaltimotautiin suureni.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että nyt havaitut yhteydet johtuvat NSAID-lääkkeistä, mutta on silti mahdollista, että myös muut seikat vaikuttavat tuloksiin. Tämän vuoksi asiaa on selvitettävä lisätutkimuksissa. Tulokset antavat silti aiheen välttää turhia tulehduskipulääkekuureja sydänkohtauksen jälkeen, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Circulation-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Circulation 2012;doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.112.112607)
http://circ.ahajournals.org/content/early/2012/09/07/CIRCULATIONAHA.112.112607.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje