Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tupakointi voi suojata vuoristotaudilta

Tupakointi voi suojata vuoristotaudilta

Tupakoinnin terveyshaitat tunnetaan hyvin, mutta vuoristo-oloihin tottumattomille tupakoinnista voi olla hieman hyötyäkin. Tuoreen kiinalaistutkimuksen mukaan tupakoitsijat saattavat nimittäin säästyä vuoristotaudilta jonkin verran muita todennäköisemmin. Hyödyt jäävät kuitenkin tilapäisiksi.

Vuoristotauti johtuu hapenpuutteesta ja pitkälti sen aiheuttamista muutoksista verenkierrossa ja verisuonistossa. Myös tupakka vaikuttaa niihin, joten on mahdollista, että tupakointiin liitetty suoja selittyy verisuonivaikutuksilla. Varmaa tämä ei kuitenkaan ole.

Tupakoinnin vaikutukset selvittääkseen kiinalaistutkijat seurasivat puolen vuoden ajan 200 savutonta ja 180 tupakoivaa työmiestä, jotka muuttivat yli 4 500 metrin korkeuteen.

Kun tutkijat vertasivat miehiä toisiinsa, tupakoivat miehet säästyivät vuoristotaudilta jonkin verran todennäköisemmin kuin savuttomat. Tämä havaittiin pian miesten saavuttua vuoristoon, mutta seuraavien 3–6 kuukauden aikana tupakoivien elimistö ei kyennyt sopeutumaan uusiin oloihin yhtä hyvin kuin savuttomien. Näin ollen tupakointiin liitetty hyöty oli ohimenevä.

Vuoristotaudilla tarkoitetaan oireita, jotka kehittyvät vuoristo-olosuhteisiin tottumattomille noustessa nopeasti vähintään 2 500 metrin korkeuteen. Tyypillisimmillään se aiheuttaa päänsärkyä, hengästymistä, unettomuutta, hengenahdistusta, pahoinvointia ja pahimmillaan hengenvaarallisen keuhkopöhön ja keuhkoverenpaineen nousun. Pitkään jatkuva tupakointi saattaa myös altistaa vuoristotaudille, jos tupakointi on johtanut keuhkoahtaumatautiin.

Tulokset julkaistiin tieteellisessä Thorax-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Thorax 2012;67:914–919)
http://thorax.bmj.com/content/67/10/914.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje