Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Kolesterolilääkitys ei lievitä munuaistautia, mutta vähentää sydänoireita

Kolesterolilääkitys ei lievitä munuaistautia, mutta vähentää sydänoireita

Kolesterolin alentaminen lääkkeillä ei ehkä helpotakaan munuaistautia, vaikka niin on ajateltu. Lääkitys saattaa silti vähentää munuaissairaiden sydänoireita ja niistä johtuvia kuolemia.

Havainto on mielenkiintoinen, sillä statiini-kolesterolilääkkeet ovat joissain tutkimuksissa parantaneet munuaisten toimintaa. Nyt vaikuttaakin siltä, ettei yhteys ole niin varma.

Tiedot ilmenevät Annals of Internal Medicinen julkaisemasta katsaustutkimuksesta, jossa yhdistettiin ja analysoitiin 18 satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistot.

Analyysin perusteella statiinit pienentävät munuaissairaiden riskiä kuolla sydän- ja verisuonitauteihin ja sairastua sydänkohtaukseen tai muuhun sydän- ja verisuonitautien oireeseen, mutta munuaisten toimintaa ne eivät paranna. Myöskään statiinien ja etsetimibi-lääkkeen yhdistelmä ei vaikuttanut munuaisiin.

Munuaispotilaat sairastuvat tavallista herkemmin sydän- ja verisuonitauteihin sairautensa vuoksi, joten tulokset ovat joka tapauksessa tervetulleita heille. Suomessa vaikean munuaistaudin vuoksi joutuu vuosittain noin 500 henkilöä dialyysiin eli keinomunuaishoitoon.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2012;157:251–262)
http://annals.org/article.aspx?articleid=1351361

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje