Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa

Luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa

Luomuruoka ei tuoreen tutkimuksen mukaan ole vitamiinipitoisempaa kuin tavallinen ruoka, mutta voi sisältää vähemmän torjunta-ainejäämiä. Luomukanassa ja -possussa on myös vähemmän antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita, kansainvälisten ruokatutkimusten vertailu osoittaa.

Stanfordin yliopiston tutkimuksessa eroja etsittiin luomuvihanneksista, lihasta, maidosta ja monista muista ruoka-aineista, mutta ravinnepitoisuuksien osalta tulokset jäivät vaisuiksi. Luomumaidossa ja luomukanassa oli jonkin verran enemmän omega-3-rasvahappoja, minkä lisäksi luomutuotteissa oli enemmän fosforia. Jotta ihmisellä olisi puute fosforista, hänen pitäisi kuitenkin olla nälkäkuoleman partaalla, joten terveyden kannalta fosforipitoisuudella ei ole juurikaan merkitystä.

Terveyteen suurempi vaikutus saattaa olla torjunta-aineilla, joiden jäämiä oli selvästi enemmän tavallisissa ruoissa kuin luomumenetelmin kasvatetuissa. Myös antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja oli tavallisessa ruoassa enemmän, mikä selittynee tehotuotantoon kuuluvalla eläinten antibioottilääkinnällä. Näidenkin erojen merkitys käytännössä jäi epäselväksi.

Tutkijat kehottavat tulkitsemaan tuloksia varovaisesti monestakin syystä. Vielä ei esimerkiksi tiedetä millaisia terveysvaikutuksia luomupainotteisella ruokavaliolla on pitkällä aikavälillä, koska sellaisia tutkimuksia ei ole tehty yhtäkään. Lisäksi tutkimusten menetelmät ja asetelmat olivat hyvin erilaisia, mikä vaikeutti analyysia. Luomutilojen väliset erot ovat myös vähintään yhtä suuria kuin ero luomutilojen ja tavallisten tilojen välillä. Tämän vuoksi luomututkimusten tuloksia on vaikea niputtaa yhteen.

Tulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2012;157:348–366)
http://annals.org/article.aspx?articleID=1355685

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje