Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Amerikkalainen jalkapallo saattaa lisätä aivosairauskuolemia

Amerikkalainen jalkapallo saattaa lisätä aivosairauskuolemia

Amerikkalaista jalkapalloa ammattilaistasolla pelaavat saattavat kuolla muita todennäköisemmin Alzheimerin tautiin, ALS-lihassairauteen ja mahdollisesti muihin keskushermostoa vahingoittaviin sairauksiin. Suurin riski on pelinrakentajilla ja muilla kovia tärskyjä kovassa vauhdissa saavilla pelaajilla.

Tulokset perustuvat yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa tarkasteltiin 3 400 NFL-liigassa vuosina 1959–1988 pelannutta. Kaikki osallistujat olivat pelanneet vähintään viisi kautta.

Kun tutkijat vertasivat pelaajien kuolinsyitä muun väestön kuolinsyihin, he havaitsivat pelaajien kuolleen aivosoluja vahingoittaviin sairauksiin noin kolme kertaa todennäköisemmin. Riski kuolla Alzheimerin tautiin tai ALS-tautiin oli nelinkertainen verrattuna muuhun väestöön.

Käytännössä riski ei välttämättä ole kovin suuri, sillä seurannan aikana sattuneista 334 kuolemasta seitsemän johtui Alzheimerin taudista ja seitsemän ALS-taudista. Samansuuntaisia tuloksia on kuitenkin saatu aiemminkin.

Tulokset pitää vielä varmistaa uusissa tutkimuksissa, joissa kuolemantapauksia on enemmän, mutta amerikkalaiseen jalkapalloon kuuluvat kovat taklaukset voivat vuosien varrella hyvinkin vaurioittaa aivoja. Vastaavia tuloksia on saatu muun muassa ammattinyrkkeilijöitä tutkittaessa. Tosin monet nyrkkeilytutkimukset perustuvat tapauksiin, jotka ovat syntyneet aikana, jolloin nyrkkeily oli huomattavasti vaarallisempaa kuin nykyään.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Neurology 2012)
www.neurology.org

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje