Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Astmalääkkeet nipistävät sentin lapsen pituudesta

Astmalääkkeet nipistävät sentin lapsen pituudesta

Lapsena astmalääkkeitä käyttävät saattavat jäädä hieman muita lyhyemmiksi aikuisena, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus rajoittuu kortikosteroidilääkkeitä käyttäviin eikä ole kovin suuri, keskimäärin runsaan sentin.

Havainto on mielenkiintoinen, sillä aiemmissa tutkimuksissa kasvuvaikutukset ovat näyttäneet tilapäisiltä. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että kasvuhaitta jää pysyväksi.

Washingtonin yliopistossa tehty tutkimus perustuu runsaan 900 astmaatikkolapsen seurantaan, joka alkoi lasten ollessa 5-12-vuotiaita ja päättyi heidän ollessa aikuisia. Lasten kasvu kirjattiin säännöllisesti seurannan ajan.

Seuranta paljasti hengitettävää budesonidi-kortikosteroidilääkettä käyttävien jääneen keskimäärin 1,2 senttimetriä lyhyemmiksi kuin lumelääkettä tai nedokromiilia, ei-steroidista lääkettä käyttävien. Lyhyimmiksi jäivät lapset, jotka alkoivat käyttää budesonidia 5-12-vuotiaina.

Tulokset tukevat nykykäytäntöä, jonka mukaisesti lasten astmalääkitys pyritään pitämään mahdollisimman vähäisenä, jottei kasvu häiriinny liikaa. Mahdollisia haittoja on kuitenkin verrattava kortikosteroidien hyötyihin, jotka ovat merkittävät.

Tutkimus julkaistiin New England Journal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(New England Journal Medicine 2012;DOI:10.1056/NEJMoa1203229)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1203229?query=featured_home#t=abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje