Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Tutkimus: Tupakka-altistus kohdussa voi lisätä rasvanhimoa

Tutkimus: Tupakka-altistus kohdussa voi lisätä rasvanhimoa

Kanadalaistutkijat ovat mahdollisesti selvittäneet miksi äitinsä tupakoinnille sikiöaikana altistuvat lihovat muita herkemmin. Uusien tulosten perusteella he saattavat olla muita persompia rasvaisille ruoille.

Kanadalaisten tulokset julkaistiin Archives of General Psychiatry -lehdessä, ja ne perustuvat 400:n 13–19-vuotiaan aineistoon. Puolet nuorista oli altistunut äitinsä tupakoinnille sikiöaikana.

Kun osallistujia pyydettiin kirjaamaan kaikki syömänsä vuorokauden ajalta, tutkijat havaitsivat tupakalle altistuneiden suosivan rasvaisia ruokia enemmän kuin verrokkiryhmäläisten. Lisäksi heidän kehonsa rasvaprosentti oli korkeampi, vaikka painoindeksit eivät eronneet.

Mahdollinen selitys ilmiölle löytyi osallistujien aivojen magneettikuvauksissa, joissa tupakalle altistuneiden aivojen mantelitumakkeet havaittiin keskimäärin pienemmiksi. Tutkijat pitävät mahdollisena, että nämä muutokset vaikuttavat aivojen palkitsemisjärjestelmään, ja sitä kautta lisäävät rasvanhimoa. Samantapaisia muutoksia on päihderiippuvaisten aivoissa.

Tutkimuksessa suljettiin pois mm. syntymäpainon ja imetyksen vaikutukset sekä perheiden sosiaaliset ja taloudelliset erot, mutta useat tekijät, kuten geneettiset eroavaisuudet, voivat hyvinkin vaikuttaa yhteyteen. Tämän vuoksi tulokset tulee varmistaa lisätutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim
(Archives of General Psychiatry 2012;DOI:10.1001/archgenpsychiatry.2012.1101)
http://archpsyc.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1356544#Abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje