Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Stressi myös aivohalvausten riskitekijä

Stressi myös aivohalvausten riskitekijä

Pitkään jatkuva stressi voi altistaa sydän- ja verisuonitautien lisäksi myös aivohalvauksille. Espanjalaistutkijoiden havainto on mielenkiintoinen, sillä stressin ja aivohalvausten yhteyksistä tiedetään vähänlaisesti.

Tulosten perusteella riski sairastua aivohalvaukseen suurentuu kroonisen stressin sekä etenkin puolison kuoleman ja muiden erittäin stressaavien elämänkokemusten jälkeen, mutta myös luonteella on suuri merkitys. Kilpailuhenkiset, aggressiiviset ja helposti tulistuvat, niin sanotut tyypin A -persoonallisuudet sairastuvat selvästi todennäköisemmin kuin tasaisemmat luonteet.

Nämä yhteydet havaittiin riippumatta monista aivohalvausten biologisista riskitekijöistä, kuten tupakoinnista ja sydämen rytmihäiriöistä, mutta myös ne suurensivat aivohalvausten vaaraa.

Tutkimukseen osallistui 150 aivohalvaukseen sairastunutta 18–65-vuotiasta sekä 300 tervettä verrokkia. Tulokset julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry 2012;doi:10.1136/jnnp-2012-302420)
http://jnnp.bmj.com/content/early/2012/07/30/jnnp-2012-302420.abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje