Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Krooninen yskä lievittyy epilepsialääkkeellä

Krooninen yskä lievittyy epilepsialääkkeellä

Krooninen, pitkään jatkuva yskä voi uuden tutkimuksen mukaan helpottua keskushermostoon vaikuttavalla epilepsialääkkeellä. Todennäköisesti lääke estää yskäyllykkeitä niistä vastaavissa aivokuoren osissa. Sama lääke auttaa joihinkin hermoperäisiin kipuihin.

Tutkimuksessa gabapentiini-epilepsialääke vähensi ja lievitti yskimistä ja siten helpotti potilaiden elämää muutenkin. Käytännössä yskäoireet helpottuivat joka neljännellä gabapentiiniä kahdeksan viikon ajan saaneella.

Oireet alkoivat lievittyä neljässä viikossa, mutta vaikutus hiipui vähitellen lääkityksen päätyttyä. Tutkijat pitävät hiipumista merkkinä siitä, että gabapentiini todella vähensi yskää. Se viittaa myös siihen, ettei lääke paranna kroonista yskää vaan ainoastaan hillitsee oireita.

Jos tulokset vahvistetaan lisätutkimuksissa, voisi gabapentiini auttaa monia kroonisesti yskästä kärsiviä. Tässä tutkimuksessa gabapentiini oli turvallinen, mutta aiheutti pahoinvointia ja väsymystä joka kolmannelle potilaalle. Oireet vähenivät kun annosta pienennettiin.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä, ja siihen osallistui 62 yskäpotilasta, joiden yskä ei ollut lakannut tavanomaisilla hoidoilla. Osallistujat satunnaistettiin kahdeksaksi viikoksi gabapentiini- tai lumelääkitykselle. Yskäoireita arvioitiin viidesti tutkimuksen aikana.

Yskää pidetään kroonisena tai pitkittyneenä, kun se jatkuu yli 4–8 viikkoa. Yskä voi pitkittyä monestakin syystä, mutta usein taustalla on infektiotauti tai hengityselinten sairaus, jolloin yskä yleensä hoituu tavanomaisilla lääkkeillä. Osalla potilaista yskä kuitenkin jatkuu.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2012;doi:10.1016/S0140-6736(12)60776-4)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2812%2960776-4/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje