Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Lihavuusleikkaus on tehokas diabeteksen ehkäisijä

Lihavuusleikkaus on tehokas diabeteksen ehkäisijä

Lihavuusleikkaus parantaa diabeteksen monilta potilailta, mutta se saattaa myös ehkäistä diabeteksen kehittymisen. Vaikutus on huomattava, ruotsalaistutkimus osoittaa.

New England Journal of Medicinessä julkaistut tulokset perustuvat erittäin lihavien potilaiden vertailuun, jossa lihavuusleikkausta verrattiin tavanomaisiin laihdutusyrityksiin ja elintapamuutoksiin.

Kun osallistujia seurattiin viidentoista vuoden ajan, diabetekseen sairastui 390 verrokkia, mutta vain 110 lihavuusleikkauksessa käynyttä. Tämän perusteella tutkijat arvioivat, että joka vuosi tuhannesta tavanomaisesti hoidetusta 28 sairastuu diabetekseen. Lihavuusleikkauksessa käyneistä sairastuu vain seitsemän.

Lihavuusleikkauksen kyky ehkäistä diabetesta oli vielä huomattavampi, jos potilaan sokeriaineenvaihdunta oli heikentynyt. Yksikään osallistuja ei kuitenkaan sairastanut diabetesta tutkimuksen alkaessa.

Tutkimukseen osallistui 1 700 lihavuusleikkaukseen ohjattua 37–60-vuotiasta ja 1 800 tavanomaisin keinoin hoidettua erittäin lihavaa miestä ja naista, joiden painoindeksi oli vähintään 34–38. Lihavuusleikkaukseen liitetty ehkäisyteho ei riippunut lihavuusasteesta.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Kuitenkin vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan jo, kun painoindeksi ylittää 35:n. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 100 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 113 kiloa.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2012;367:695–704)
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1112082?query=featured_home

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje