Lääketietokeskus Ajankohtaista Lääkealalla Sädehoito lapsuudessa saattaa altistaa diabetekselle

Sädehoito lapsuudessa saattaa altistaa diabetekselle

Lapsena sädehoitoa syöpään saaneet voivat uusien tulosten valossa herkistyä diabetekselle. Vaarassa ovat etenkin lapset, joiden hoidot keskittyvät vatsan alueelle, jolloin myös haima saa osansa säteilystä.

Tähän asti haimaa on pidetty sädehoitojen kannalta turvallisena elimenä, mutta nyt julkaistut havainnot haastavat käsityksen. Jos tulokset varmistuvat uusissa selvityksissä, lapsuuden sädehoidolla voi olla merkittävä vaikutus diabeteksen kehittymisessä ja siten se pitäisi myös huomioida sädehoitoja suunnitellessa.

Lancet Oncologyn julkaisemat tulokset osoittivat diabeteksen kehittyneen seitsemälle sädehoitoa saaneelle sadasta, kun muilla keinoin hoidetuista sairastui vain kaksi sadasta. Kun tutkijat arvioivat mille alueille eri syöpiä sairastaneiden säteilyannokset olivat osuneet, he havaitsivat suurimmat riskit potilailla, joilla säteily oli osunut kapeaan haiman häntäosaan. Haiman hännässä sijaitsee solutyyppejä, jotka osallistuvat insuliinin tuotantoon.

Myös syöpätyyppi ja säteilyannos vaikuttivat tulevaan diabetesvaaraan. Diabetekseen oli sairastunut joka seitsemäs nefroblastooma-munuaissyöpää sairastanut, mikä oli huomattavasti enemmän kuin muita syöpiä sairastaneilla, joista sairastui keskimäärin kolme sadasta. Munuaissyövän sädehoidossa säteily todennäköisesti osuu myös haimaan. Riskit myös suurenivat säteilyannosten suurentuessa.

Tutkimuksessa analysoitiin terveystiedot 2 500:lta aikuiselta, jotka olivat sairastaneet syövän lapsuudessa ja eläneet hoitojen jälkeen vähintään 20 vuotta. Tätä ennen sädehoitoja ei ole yhdistetty diabetesriskiin.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Oncology 2012)
http://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(12)70323-6/abstract

Sitemap:

Sivusto ei ole optimoitu IE6-selaimelle

Päivittämällä selaimesi uudempaan versioon:

  • Varmistat uudempaa tekniikkaa sisältävien sivustojen näkymisen oikein
  • Lisäät verkkoturvallisuutta
  • Saat vakaammin toimivan selainympäristön

Päivitä uuteen Internet Explorer -versioon

Päivitä selaimesi alla olevasta olevasta linkistä uusimpaan Internet Explorer -versioon. Internet Explorer on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Microsoftin sivustolta.

Asenna Firefox

Voit vaihtoehtoisesti siirtyä kokonaan uuteen selaimeen, Firefoxiin. Selain on ilmainen ja se on vapaasti ladattavissa Mozillan sivustolta.

Sulje